GebelikGebelik ve Gebelik Takibi KitabıRizikolu Gebelik Takibi

Gebelikte Diabet (Şeker) Hastalığı

Diabet gebelikten önce var olabilir veya ilk kez gebelikte ortaya çıkabilir. Gestasyonel diabet ise genellikle gebelikte ortaya çıkıp doğumdan sonra kaybolan bir durumdur. Ancak gebelikte kan şekerinin ayarlanmasının sağlanamayan kadınların yaklaşık 1/3’ü ileriki yaşantılarında gerçekten diabet hastası olmaktadır.

Gebe kalındığında kan glikoz (şeker) düzeyleri etkilenmektedir. Başlıca değişiklik açlık kan şekerindeki düşmedir. Açlık kan şekerindeki düşmenin asıl nedeni plesentadan salınan hormonlarla, bebeğe şeker aktarımı olduğu sanılmaktadır.

Genellikle kan glikoz düzeyi 20, kan şekerinin ayarlanmasının önemli bir göstergesi olan HbA1C ise 24. Gebelik haftasında en düşük düzeylerine inmektedirler. Gebelik sırasında glikoz metabolizmasında ki bu değişmeler bebeğin sağlığını etkilemekte (iri bebek, anne karnında ani bebek kayıpları, yeni doğan hastalıklar vb.) ve bu amaçla gebeliğin 24. Haftasında 50 gr glikoz yükleme testi yapılması gerekmektedir.

Bu testteki sonuç yüksek çıkarsa 100 gr glikoz yükleme yapılarak gebenin diyet ya da insülin tedavisine alınıp alınmayacağına karar verilmelidir. Aşağıda gebelikte kullanılacak 2200 kalorilik diyet listesi sunulmuştur.

220 Kalorilik Diyet

Süt – Yoğurt5 Su Bardağı (160*5=900gr)
Yumurta1 Adet
Peynir3 Kibrit Kutusu Kadar (90 gr)
Et ve Türevleri1 Adet Köfte Kadar (120gr)
Ekmak12 ince dilim
Sebze2 Porsiyon
Meyve4 Porsiyon (4*100=400gr)
Yağ5 Tatlı Kaşığı

 

ÖRNEK YEMEK LİSTESİ

SABAH:

1 su bardağı süt

2 kibrit kutusu peynir (60gm)

3 ince dilim ekmek + 1 porsiyon meyve + domates + salatalık

KUŞLUK:

Su bardağı yoğurt

1 ince dilim ekmek + 1 porsiyon meyve

ÖGLEN:

2 adet köfte kadar et (60 gm)

1 tabak sebze yemeği

1 kase çorba

1 su bardağı yoğurt

2 ince dilim ekmek

Yağsız salata

İKİNDİ:

1 kibrit kutusu peynir (30gm)

1 ince dilim ekmek

1 porsiyon meyve

AKŞAM:

2 adet köfte kadar et (60gm)

1 tabak sebze yemeği

1 kase çorba

1 su bardağı yoğurt

2 ince dilim ekmek

Yağsız salata

GECE:

1 su bardağı süt 2 galeta

1 porsiyon meyve

MEYVE DEĞİŞİMLERİ

MeyveOrtalam ÖlçüMiktar
Elma1 Küçük Boy100 gr
Kayısı3 Adet100 gr
Kiraz12 Adet75 gr
Vişne14 Adet80 gr
GreyfurtYarım adet125 gr
Turunç1 Orta Boy100 gr
Portakal1 Orta Boy100 gr
Mandalina1 Orta Boy100 gr
Yeni Dünya1 Büyük Boy100 gr
Erik6 Adet125 gr
Çilek5 Adet125 gr
Şeftali12 Adet175 gr
Armut1 Orta Boy100 gr
Ayva1 Orta Boy80 gr
Nar1 Orta Boy80 gr
Portakal Suyu1 Çay Bardağı100 gr
Greyfurt Suyu1 Çay Bardağı100 gr
Elma Suyu1/3 Su Bardağı100 gr
Vişne Suyu1/3 Su Bardağı80 gr
Nar Suyu1/3 Su Bardağı80 gr

 

ET DEĞİŞİM TABLOSU

Et (Koyuni Dana, Tavuk, Sakatat – Orta Yağlı)1 Adet köfte veya Aynı Miktarda Parça Et30 gr
Balık1 Köfte Büyüklüğünde30 gr
Yumurta1 Adet40-50 gr
Sosis1 Adet40-50 gr
Salam1 Dilim40-50 gr
Pastırma1-2 Dilim40-50 gr
Peynir1 Kibrit Kutusu30 Gr
Kaşar Peynir1 Kibrit Kutusu20 gr
Çökelek – Lor1 Su Bardağı40 Gr
Istakoz – Midye3 Adet40 gr

 

YAĞ DEĞİŞİM TABLOSU

Margarin1 Tatlı Kaşığı5 gr
Sıvı Yağ1 Tatlı Kaşığı5 gr
Krema – Kaymak ( Az Yağlı)2 Yemek Kaşığı30 gr
Krema – Kaymak (Çok Yağlı)1 Yemek Kaşığı15 gr
Mayonez2 Tatlı Kaşığı10 gr
Zeytin5-10 Adet25-30 gr
Ceviz, Fındık , Badem Vb.5-6 Adet10 gr

 

EKMEK DEĞİŞİM TABLOSU

Rafine edilmemiş tahıllar diyet lifi yönünden zengindirler.Kan şekerini yavaş yükseltirler. Sağlıklı beslenmede günlük enerji ihtiyacının %50-55’ini karbonhidratlardan sağladığımız için karbonhidrat kaynağı olan ekmek grubu besinler diyet programlarında ekmek değişimi şeklinde bir pragrafın içinde olmalıdırlar.

 

Ekmek (Buğday, Çavdar, Mısır)1 İnce Dilim25 gr
Tuzlu Bisküvi2 Adet25 gr
Buğday Unu (Çorbada)1 Porsiyon15 gr
Bezelye Unu (Çorbada)1 Porsiyon15 gr
Pirinç (Çorbada)1 Porsiyon15 gr
Pirinç (Pilav olarak)2 Yemek Kaşığı Dolusu15 gr
Makarna2 Yemek Kaşığı Dolusu15 gr
Kuru Fasulye4 Yemek Kaşığı Dolusu25 gr
Nohut4 Yemek Kaşığı Dolusu25 gr
Kuru Barbunya4 Yemek Kaşığı Dolusu25 gr
Patates1 Küçük Boy90 gr
Kestane2 Orta Boy30 gr
Patlamış Mısır1 Su Bardağı Dolusu30 gr
SimitÇeyrek Az Susamlı

GEBELİK DİABETİNDE YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER

  • Şeker ve şekerli tatlılar, bal, reçel, pekmez, marmelat, şurup
  • Hamur işleri, börek, çörek, pasta, kek, kurabiye, çikolata,
  • Alkollü içecekler ve meşrubatlar
  • Yağ da Kızarmış, Kavrulmuş ve sos ilave edilmiş yiyecekler, kuru yemişler
  • Sucuk, pastırma
  • Bütün yağlı yiyecekler, yağlı etler, kaymak krema
  • Terkibi bilinmeyen hazır yiyecekler
  • Listede belirtilmemiş olan her türlü yiyecekler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Call Now ButtonBizi Arayın
Kapalı
Kapalı