DoğumGebelik ve Gebelik Takibi Kitabı

Emzirme Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emzirme sırasında dikkat edilmesi gerekenler;

  • Emzirmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayınız.
  • Her gün banyo yapmayan anneler meme başlarını günde iki kez yıkamalıdırlar. Her emzirmeden önce meme baştan silmeye gerek yoktur.
  • Emzirirken meme ucu ve etrafındaki kahverengi halkanın çocuğun ağzını tamamıyla kapatacak şekilde olmasını sağlayınız.
  • Bebeğinizi rahat olduğunuz bir şekilde emziriniz. Bu yatarken, otururken ya da ayakta olabilir. Öne eğilmeden bebeği size yaklaştırarak emzirirseniz sırtınızın ağrımasına engel olabilirsiniz. Gerekirse sırtınızı ve bebeğin altını yastık ile destekleyiniz.
  • Beslenmek sıklığını ve süresini bebeğinizin isteğine göre düzenleyiniz. Bebeğin sık aralarla emzirilmesi süt yapımını arttırır.

Bebek emziren annelerin iyi beslenmesi özellikle anne sağlığı açısından önemlidir.  Bu nedenle annelerin, düzenli ve çeşitli yiyecek gruplarından beslenmesi gerekmektedir. Emziren anne, günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmeli, her gün tüm besin gruplarını (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler)  düzenli olarak yemelidir.  Emziren anneler sigara içmemelidirler. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan ve uyarıcı içecekler almamalı veya az tüketmelidirler.

Anne bebeğinden ayrı kaldığı zaman memelerini sağarak sütünü biriktirebilir ve bebeğini bu süt ile besleyebilir. Bu nedenle emziren her kadın özellikle elle sağma tekniğini bilmelidir.

Emzirme sırasında dikkat edilmesi gerekenler

 

Memeyi Elle Sağma Tekniği

  • Sağmaya başlamadan önce ellerinizi mutlaka yıkayınız.
  • Sağılan sütü biriktirmek için temiz bir fincan ya da geniş ağızlı bir kavanozu hazır bulundurunuz.
  • Süt sağarken yanınızda sütün fışkırdı durumlarda ellerinize silmek üzere temiz bir bez ya da kâğıt mendil bulundurunuz.
  • Eğer bebeğinizden uzakta iseniz sütünüzü sağarken bir fotoğrafına bakmak sağmayı kolaylaştırabilir.
  • Olabildiğince rahat olmaya çalışın.
  • Ortamın çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin.
  • Arada içmek için yanınızda su ya da meyve suyu bulundurun.

Çalışan anneler sütlerini sağdıktan sonra kapağı ve şişesi 5 dakika kaynatılarak mikroplardan arınmış cam kavanozlarda saklayabilirler. Anne sütü oda ısısında 6 saat, buzdolabı rafında 24 saat, derin dondurucuda ise 6 ay değerini kaybetmeden bekletilebilir. Saklanan anne sütü hiçbir zaman kaynatılmamalıdır bu sütler kullanılmadan önce kavanoz içinde sıcak suda bekletilerek ısıtılmalıdır.

Memeyi Sağarken

  • Küçük parmak göğüs duvarında ve diğer parmaklar açık bir şekilde memeyi alttan destekleyerek meme ucuna doğru yerleştirilir. İşaret parmağı kahverengi kısmının altında tutulur.
  • Başparmak memenin üzerinde kahverengi bölgenin hemen yanına yerleştirilir.
  • Baş ve işaret parmakları alttaki dokuyu hissedecek şekilde hafifçe bastırılır. Meme dokusundaki küçük kalınlaşmalar ya da parmaklarının arasında üzüm salkımı gibi hissedilen yapılar (süt havuzcuk) bulmaya çalışılmalıdır. Bunlar genellikle kahverengi halkanın sınırları içinde ve meme başının altındadır.
  • Süt havuzcuklarından sütü boşaltmak için parmaklar arasında sıkma ve serbest bırakma tekniği kullanılır. Bu hareket düzenli tekrarlanmalı, hızı, basıncı, ritmi anne isteğine göre ayarlanmalıdır.
  • Yeterli süt boşaltabilmek için parmaklar memenin kahverengi kısmının etrafında hareket ettirilebilir. Bu şekilde memede hazır bulunan süt kolayca boşaltılır.
  • Meme çok hassas bir doku olduğu için sıvama şeklinde hareketlerden ve sert el hareketlerden çekinilmelidir.
  • Genellikle 80 – 90 ml süt elde etmek için sağma işlemini 15 – 20 dakika sürdürmek gerekir. Sağma işleminin başlangıcında süt hemen gelmeyebilir, bu durumda anneler endişelenmemeli işleme devam etmelidir.

Sağma tekniğini mükemmelleştirecek bazı ek bilgiler

  • Sağma işleminde önce ılık bir duş alınması ve ya göğse sıcak havlu konması sağma işini kolaylaştırabilir.
  • Memeyi sıkıp bırakmak tekniği uygularken memenizi göğüs duvarınıza doğru nazikçe bastığınız.
  • Süt akışını arttırmak için öne doğru eğilip memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayabilir.
  • Memenizi iki yandan hafifçe bastırın. Bir elinizi düz olarak memenizin üzerine, diğerini de yine düz olarak altına yerleştirip, ellerinizi hiç hareket ettirmeden aynı anda sıkıştırma veya serbestleştirme tekniği uygulayabilirsiniz.
  • Parmaklarınızla memenin kenarından başlayarak meme ucuna doğru hafif dairesel hareketler yapmanız size yardımcı olacaktır.
  • Sıkıp bırakma tekniğini yukarıdaki hareketlerle beraber düzenli tekrarlayınız. İki memeden de gelen sütü eş zamanlı olarak ağzı geniş bir kaba sağabilirsiniz. Bunu yapmak için memelerinizi aşağı doğru sarkıtmak öne doğru eğilmek gerekir. Böylece memenin alt bölgelerinden de sütünüz boşalır. Sütün sağılacağı kabı dizlerinizin arasına koyun. Bu durumda ellerinizi daha rahatça kullanabilirsiniz

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Call Now ButtonBizi Arayın
Kapalı
Kapalı