32. Hafta Gebelik
Anne ve Bebek
Baştan topuğa kadar boyu 47 cm, ağırlığı 1950 gr kadardır. Rahim içinde hareket edebileceği anlar hızla azalmaktadır. Gözlerini açıp kapar ve solunum hareketlerini yapar. Saçları alın sınırına uzanmış yağ ve kas dokusunda artış hızlanmıştır.
Bu dönemde doğan bebekler solunum zorluğuna sahip olup emme refleksine sahip değildirler. Bu dönemde doğma ihtimali beliren bebekler mutlaka yoğun bakım ünitesinin olduğu hastanelerde doğurtulmalıdırlar. Beyin gelişmeleri hızlanmış, gözler izleme hareketleri yapar, irisi ışık ve karanlığa cevap verir. Bebek uyur ve hareket eder bunları farklı hareketleri ile belli eder. Rahim yolu ile geçen ışıklara görme hareketleri ile cevap verir. Dışarıda yaşamasına az kaldı, biraz daha çaba, biraz daha sabır. En küçük şikayetinizde hekiminize danışın! Doğumun başlangıç işaretlerini tartışma zamanı geldi!
Değişik uygulamalar olmakla birlikte doktor kontrollerine daha sık gitmeniz uygun olabilir (1 ay yerine 2 hafta arayla). Son bir ay içerisinde ise doktor kontrollerine her hafta gidebilirsiniz. Bu aylarda bazı annelerin meme başında “colostrum” denilen ilk süt gelebilir. Bebeğin büyüklüğü, pozisyonuna bağlı olarak karın değişik şekillerde görülebilir. Daha önce doğum yapmış olsanız bile her gebeliği farklı algılayabilirsiniz.
Öneriler
Bel, kasık, bacak ağrıları artabilir. Dinlenirken bacaklarınızı yüksekte tutunuz. Yatarken sol yana yatmaya ve bacak altı veya aralarına karnınızın yatağa dayandığı tarafa yastıklarla destek olabilirsiniz. Bu haftada doğum öncesi izin için hekiminizle konuşmanız gerekiyor. Ya doğum öncesi 8 haftalık izninizi kullanmanız ya da 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alabilirsiniz. Eğer 37. haftaya kadar çalışabilir raporu alırsanız bu dönemdeki 5 haftalık kullanmadığınız izninizi doğum sonrası kullanırsınız.